Camiel van Hemel

de Toekomst
(vanwege ziekte zal Camiel er bij deze editie toch niet bij zijn)

Ik ben al jaren aan het creëren en nog steeds op zoek naar de manier waarin ik de vele ideeën in mijn hoofd een vorm kan geven. Sinds mijn vijfde heb ik toneelles, improvisatie toneel is mijn passie. Hier komt ook mijn interesse voor performance art vandaan. Ik werk graag met textiel, maak kledingstukken, maskers en meer. En ik maak schetsen van de ideeën en beelden, waar mijn hoofd soms van overloopt. Thema’s in de dingen die ik maak zijn humor, psychologie en spelen (voor volwassenen).

Voor blauwdruk doe ik een performance waarbij ik als een kind erop vertrouw dat ik kan vliegen. Ik loop vol goede moed de heuvel op. Eenmaal boven gekomen, doe ik wat proef bewegingen, als een jonge vogel die voor het eerst gaat proberen te vliegen. Ik bouw vertrouwen op dat ik het kan en stort me dan met goede moed in mijn vlucht de heuvel af. Helaas ik vlieg niet, maar val. Teleurstelling en verbazing dat het me niet gelukt is te vliegen.

Het is een vervreemdende performance. De kijker zal denken, wat gaat hij doen dat kan helemaal niet. Daarna is er mededogen, ach hij gaat het echt proberen. Dan schrik, als ik val. En dan verbazing en de lach als ik oprecht verslagen reageer op mijn niet geslaagde poging om te gaan vliegen.

In mijn performances ben ik altijd op zoek naar de emotie en naar de lach, beide vind ik belangrijk. Ook het kind blijven en als volwassene blijven spelen is een thema in mijn werk.

Deze performance heb ik gemaakt in 2022 tijdens mijn voorbereidend jaar aan de Koninklijke Academie voor de Beeldende Kunst. Net als dat kunst niet zonder falen komt, slaagt deze poging om te vliegen, ook (nog) niet.
Een andere inspiratie voor deze performance was mijn fascinatie voor vliegtuigen en vliegen. Ik heb een grote interesse in vogels, vlinders. De mythe van Icarus leidde tot dit project.

Performer Camiel van Hemel
Contact informatie
Camiel.vanhemel@gmail.com
06 2809 1441

Camiel van Hemel

Jan 14, 2004
voorbereidend jaar Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst

Aankomend beeldend kunstenaar

Andere projecten van Camiel