Jan van Delft

In mijn jonge praktijk zoek ik voortdurend antwoord op de vraag wat me interesseert en waarom. Elk antwoord dat ik vind, lijkt maar en dag of zelfs een uur waar te blijven. Wanneer er bewondering opkomt voor een werk of een maker, is die vaak even hevig als kortstondig. Zo was ik laatst diep onder de indruk van de brutaliteit en taboedoorbrekende kracht van Jonathan Meese. Een paar dagen later was mijn enthousiasme geslonken tot twijfel over of ik niet domweg overdonderd was door zijn felle kleuren en schreeuwende symbolen, om vervolgens toch weer bewondering te vinden. Door die beweeglijkheid probeer ik mezelf niet te serieus te nemen – wat weer voortdurend botst met de wil mijn werk serieus te nemen.

Mijn werk komt meestal tot stand door een dialoog met de materialen en objecten die ik om me heen verzamel. Na een aantal eerste experimenten, veelal ingeven door mijn handen en intuïtie, komen thema’s en vragen bovendrijven die het beginpunt voor een werk vormen. Het werk dat ik laat zien voor Blauwdruk ontstond uit een periode van vervreemding en zelfopgelegde eenzaamheid in mijn praktijk. Het begon met het compleet leegruimen van mijn atelier in een poging juist los te komen van de vaste set materialen waaruit mijn werk steeds ontstond. Zes weken zat ik moedeloos te denken en schrijven in die lege ruimte, al mijn spullen verderop in de gang, geladen in een grote kar. Ik had de hoop al die spullen achter me te laten en echt tot iets – voor mij – nieuws te komen. Uiteindelijk werd ik toch teruggezogen en kon ik niet meer om die kolossale spullenwagen heen. Ik ging er mee op pad, dan in ieder geval weg uit mijn vertrouwde atelier. Zonder werkplek werd het verplaatsen van de spullen, het eindeloze verslepen, langzaamaan een thema op zich. In de beeldenkaravaan die ontstond, heb ik gespeeld met het idee van loskomen van je wortels om je als zaadje in de wind te verplaatsten naar een nieuwe plek.

Mijn naam is Jan Inti van Delft. Ik maak sculpturen en installaties. Ik werk vaak met gevonden objecten, ijzer, klei, film en performance. Ik studeer aan de Gerrit Rietveldacademie.

Jan van Delft

29 augustus 1996
Rietveldacademie

Beeldend kunstenaar

Andere projecten van Jan